Kako ravnati in kako ne ravnati z barvnnimi materiali za pipe – smernice za čiščenje

Ustrezna nega barvnih materialov za pipe je ključnega pomena za zagotovitev, da bo površina ostala v odličnem stanju in da bo dolga leta ohranjala eleganten in popolnoma nov videz. Zato je tako pomembno, da poznate, kaj je treba in česa ne smete čistiti, saj je od tega odvisno, kako bodo vaše pipe ohranile svoj videz skozi čas.

Idealna nega za vse pipe je, da jih po vsaki uporabi pobrišete z mehko krpo, kar bo preprečilo nastajanje mineralnih usedlin. Material za pipe je treba redno čistiti s toplo vodo ali blagim pH nevtralnim tekočim milom in vodo ter polirati s čisto mehko krpo. Krpa iz mikrovlaken je dovolj nežna in učinkovita za čiščenje brez prask, treba jo je le navlažiti. Ostanki izdelkov za osebno higieno, kot so tekoče milo, zobna pasta, šampon in gel za prhanje, lahko povzročijo poškodbe. Takoj po uporabi jih z armatur vedno sperite s čisto vodo.

Za čiščenje armatur nikakor ne smete uporabljati ostrih čistilnih sredstev, ki vsebujejo kisle, jedke ali abrazivne sestavine ali snovi na osnovi citrusov, belil ali alkohola. Nikakor pa takšne snovi ne smejo ostati na kovinskih površinah. NE uporabljajte izdelkov, ki vsebujejo kisline, saj ostre kemikalije v teh izdelkih popolnoma odstranijo površino in poškodujejo barvo. Izogibajte se kapljanju ali pretiranemu škropljenju teh čistilnih sredstev tako, da armature pokrijete s krpo ali brisačo, kovinske obloge, na katere so bila razpršena ta sredstva, pa je treba takoj sprati s čisto vodo in posušiti. Ne uporabljajte abrazivnih krp, blazinic za čiščenje, gobic za čiščenje, jeklene volne itd.

Nekatere zaključne obdelave lahko zahtevajo dodatno nego in vzdrževanje. To je odvisno od tega, ali je površina prevlečena, galvanizirana ali prašno lakirana. Za čiščenje posameznih zaključnih obdelav glejte spodnje informacije.

Krom, brušeni krom: Najtrajnejši od galvanskih površin, čiščenje v skladu z zgornjimi navodili.

Galvanizirani materijali visokega sijaja: Galvanizirana površina z visokim sijajem, ki ni tako odporna na praske ali odrgnine kot standardni krom. Čiščenje in nega v skladu z zgornjimi navodili.

Nerjaveče jeklo inox 316: Ti izdelki so izdelani iz jekla 316 za plovila. Čeprav je ta izdelek odporen na rjo, se na njem lahko pojavijo madeži v barvi čaja. Te lahko odstranite s toplo, milnico in mehko krpo. Za težke madeže uporabite sintetično čistilo z milnico in delujte v smeri zrnavosti površine. Po čiščenju sperite s čisto vodo in posušite z brisačo. NE uporabljajte jeklene volne ali jeklenih krtač, saj te puščajo delce, ki povzročajo korozijo jekla.

Nikelj: To je galvanizirana površina, ki sčasoma dobi individualno patino, kar ji daje značilen klasičen videz. Za nikljeve zaključke je potrebna redna nega. Pomembno je, da nikljeve obloge po uporabi očistite. Vodo je treba osušiti in preprečiti, da bi se nabirala in ustvarjala madeže trde vode (ki jih je, če ostanejo, težko odstraniti).

Naravna medenina: To je medenina, ki ni lakirana in je bila polirana do sijajne površine. Polirana medenina bo sčasoma dobila patino z edinstvenim značajem, površina pa bo izgubila nekaj svoje svetlosti. Medeninasto opremo lahko redno čistite z blagim milom in vodo, kar ne bo vplivalo na razvoj patine. Po želji lahko sijaj obnovite z zelo blagim abrazivnim čistilom.

Starana medenina: Pospešeno staranje se doseže s kemično obdelavo vsakega kosa medenine. Odtenek se lahko razlikuje glede na to, ali je medenina ekstrudirana, ulita, obdelana ali kovana, vendar je rezultat čudovit organski videz. Ta površina se sčasoma še dodatno razvije in spremeni vizualni videz. Stopnja spremembe je odvisna od številnih dejavnikov, kot so znoj, čistila in obraba. Ob prvi dobavi je ta površina videti kot bleščica ali sijaj, kar se sčasoma zabriše. Čiščenje in nega v skladu z zgornjimi navodili. V nobenem primeru se za čiščenje na teh površinah ne smejo uporabljati ostra čistila, ki vsebujejo kisle, jedke ali abrazivne sestavine, ali snovi na osnovi citrusov, belil ali alkohola.

Lakirane površine: To so površine, na katerih je nanesen akrilni lak za dodatno zaščito, saj so te površine mehke (na primer baker) in slabo odporne proti koroziji. Preprosto brisanje in sušenje z mehko krpo bo ohranilo končni videz. Nikoli ne uporabljajte kakršnih koli abrazivnih sredstev, saj bodo ta opraskala in obrabila premaz. Upoštevajte zgoraj navedene smernice.

Prašni premazi: Čiščenje in nega v skladu z zgornjimi navodili. Upoštevajte, da so ti premazi občutljivi in če se odlomijo ali opraskajo, se premaz poškoduje, kar ni zajeto v garanciji. Izogibajte se stiku z ultravijolično svetlobo (niso primerni za uporabo na prostem – na direktnem soncu) in v nobenem primeru ne uporabljajte ostrih čistilnih sredstev, ki vsebujejo kisle, jedke ali abrazivne sestavine, ali snovi na osnovi citrusov, belil ali alkohola za čiščenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.