6 nasvetov kako obdržati zvezo med gradnjo vašega doma

Gradnja doma je izziv tudi za najmočnejše pare. Kako torej obdržati oboje – vašo zvezo in projekt?

Gradbeni projekt je idealen način kako pričarati čustvene težave para. Ne glede na to, kako stabilen je vaš odnos, gradnja ga bo sprevrgla v kaos. Že pri malo večji prenovi prostorov boste morali imeti trdne temelje, ki temeljijo na komunikaciji in zaupanju, kaj šele pri nečem tako velikem, kot je gradnja.

 

Načrtujte v naprej – Ne hitite

Eden od pogostih razlogov za prepir med pari je posledica preobremenjenosti z delom. Ta je najpogosteje plod slabega načrtovanja. Del procesa gradnje naj bo zgodnje načrtovanje. V tem delu je potrebno vedeti, kaj si oba želita. Potrebna je ustvarjalnost in zabava – poglejte na Pinterest, izberite primere, ki vam ustrezajo in se o njih skupaj pogovorite. Na koncu bi morali najti skupne teme za vaš gradbeni projekt.

Podrobno se pogovorite s svojim arhitektom. Analiziranje arhitekture že od samega začetka lahko pomaga odpraviti kasnejši stres. Zahtevajte 3D model. To bo pripomoglo, da bosta oba partnerja enako razumela kakšen bo verjeten izgled. 3D model vam bo dal priložnost za analizo in razpravo o možnih spremembah še preden bo projekt v teku in bodo posledice sprememb postale prevelike.

Imejte finančni načrt

Verjetno najbolj občutljiva tema, ki se dotika projekta gradnje hiše. Ni dovolj poznavanje vašega skupnega dohodka, razumeti morate  tudi svoje finance in koliko ste sami pripravljeni oz. sposobni prispevati k gradnji. Finance so največji vzrok za prepir med pari. Treba je biti odkrit sam s seboj o tem, koliko boste morali porabiti za gradnjo, pa tudi, kaj se vam zdi sprejemljivo, da bi porabili za zaključna dela. Pogovorite se že od samega začetka in bodite pripravljeni na kompromis.

temelj

Pari, ki nimajo podrobno izdelanega proračuna pred začetkom projekta po navadi končajo v boju za denar, kar mnogokrat ruši temelje projekta in uničuje odnos.

Če denar povzroči prepir in k temu dodate še stres zaradi gradnje ste ustvarili načrt za katastrofo. Dobro izhodišče je, da za svoj gradbeni projekt dobite tri ponudbe. Pomembno je v naprej dobiti čim več podrobnosti o stroških. To bo pomagalo zmanjšati količino kasnejših neprijetnih presenečenj.

Ko imate sestavljen proračun si rezervirajte vsaj 20% denarja za nepredvidljive dogodke. Če je mogoče ta denar položite na ločen račun in o njem ne razmišljajte. To je tam v primer v sili ali za nepričakovane stroške. Večino časa bodo stroški večji kot tisto, kar ste pripravljen porabiti, zato morate s svojimi financami ravnati čim bolj preudarno.

Predvsem pa morate biti pošteni. Znani so primeri, ki jih imenujemo finančna nezvestoba, kjer je žena prosila oblikovalca ali izvajalca, da opravi neko storitev in njegovo delo poplačala v gotovini. Le ta pa je nato izstavil ločen račun za prikaz možu, da ne bi izvedel, koliko je zapravila.

 

Testirajte kje so meje

Preden začnete z gradnjo se preskusite na manjših stvareh. Za kaj takega so idealni izdelki iz IKEA-je. Ideja je, da če par ne more skupaj sestaviti nekaj kosov pohištva iz paketa, potem ne bi smel graditi nekaj tako velik kot hiša.

 

 Razdelite si odgovornosti

Za nekatere pare, je najbolj smiselno razdeliti delo na praktično in ustvarjalno. Sliši se klišejsko, vendar ženske lahko bolj zanima praktičnost same hiše in njeni notranji izgled. Moške pa po navadi bolj pritegnejo izpopolnjeni pametni sistemi, energetske in tehnološke rešitve in izbira materialov.

Smiselno je pregledati naloge, ki jih je treba opraviti na vsaki stopnji gradnje in jih enakomerno porazdeliti upoštevajoč svoje druge obveznosti, kot so služba, družinsko življenje, itd.

 

Prosite za pomoč

Nihče ni nikoli rekel, da bo enostavno. Prišli bodo trenutki, ko preprosto ne boste zmogli opraviti vsega in se boste morali zanesti na druge. To še posebej velja, če imate otroke in boste morda morali poklicati družinske člane za pomoč pri varstvu otrok in celo pomoč pri vsakodnevnih opravilih, kot je čiščenje in likanje.

hiš v gradnji

Prosite za pomoč prijatelje in družino. To bo zmanjšalo stres ter omogočilo, da boste delo opravili hitreje.

 

Obdržite fokus

Ko bo postalo res težko se spomnite, zakaj ste hoteli graditi s svojim partnerjem – ali hočete deliti vse te izkušnje z njimi in na koncu zgraditi hišo, v kateri boste imeli vse te spomine.

Vso srečo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.