KVH in BSH (lamelirani) lepljenci: kakšna je razlika?

Kateri les je najprimernejši za vaše gradbene načrte? Kakšne so razlike med KVH (masivni konstrukcijski les) in lepljenimi nosilci BSH ter na katerih področjih uporabe se uporabljajo.

 

Kaj je KVH les?

 

Okrajšava KVH pomeni masivni konstrukcijski les (iz nemščine KonstruktionsVollHolz) in se nanaša na skobljan in sušen masiven les. Ponavadi je to les smreke, macesna, jelke, duglazije ali bora. KVH se proizvaja za nevidno območje (industrijska kvaliteta – prisotne so sivine in manjše napake) in za vidno območje (vidna kvaliteta – brez napak).

 

Glavne značilnosti KVH:

 

Dolžinsko spajanje

Pri KVH lesu se iz debla uporabijo samo odrezki brezhibne kakovosti masivnega lesa. Da bi omogočili večje dolžine, so ti kosi lesa med seboj povezani s tako imenovanim prstnim spajanjem. Na ta način bi teoretično lahko ustvarili nosilce KVH neomejene dolžine. V praksi pa se ta postopek uporablja za izdelavo dolžin do 15 m.

Sušenje

Pri KVH je vsebnost vlage v lesu le okoli 15 odstotkov. To pomeni, da je KVH odporen proti škodljivcem tudi brez kemičnih dodatkov. KVH torej uvrščamo med zdrave gradbene materiale.

 

Lamelirani nosilci ali lepljenci BSH

 

Lamelirani nosilci, pogosto imenovani tudi BSH (nemško BrettSchichtHolz) lepljenci, so sestavljeni iz najmanj treh plošč, ki so zlepljene v isti smeri vlaken. 

Posamezni sloji plošč (lamele) so predhodno zlepljeni med seboj s prstnim spajanjem. Nato pa se najmanj 3 tako pripravljene lamele med seboj vzporedno zlepijo.

Lamelirani nosilci so zaradi večslojnega lesa še bolj dimenzijsko stabilni in dosegajo zelo visoko nosilnost.

Lamelni nosilci se izdelujejo iz smrekovega lesa, jelke, bora, duglazije ali macesna. Ločimo les za nevidno območje (industrijska kvaliteta – prisotne so sivine in manjše napake) in za vidno območje (vidna kvaliteta – brez napak).

 

Na kratko povzeto

 

KVH in BSH nosilec se na področjih uporabe pogosto prekrivata. Medtem ko lahko lepljeni nosilci dosegajo točke z večjo dimenzijsko stabilnostjo in nosilnostjo, je KVH kot masivni les vizualno privlačnejši in zaradi nizke vlažnosti velja za zdrav gradbeni material.

SE ZANIMATE ZA NAKUP?

Vse vrste lepljencev lahko naročite v naši poslovanici, manjše količine pa so na voljo tudi iz zaloge. Oglasite se pri nas in z veseljem vam bomo svetovali ter pomagali speljati vaš nakup do konca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.